Ankis pankis

Grundreceptet fick jag med när jag köpte en Philips ”Lill Hacke” för många år sedan. Läs 80-talet.

Grundrecept:

2 ägg
2,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
salt

När familjen blev större så blev det lagom att göra på 1 liter mjölk:

8 ägg
1 liter mjölk
5 dl vetemjöl
salt

Sedan kom sonen hem och ville ha havregryn i – det försökte jag men fick aldrig riktigt till det när jag skulle steka pannkakan. Så det blev bara två försök. Men skam den som ger sig.
Efter ett besök på Mellomgårdens Café och Gårdsbutik där de gör sina galetter med bovetemjöl så kom jag på att man kan ha lite annat mjöl i pannkakorna. Bovete – eller fint rågmjöl. Då blev det en slät smet och inga ”drivor” av gryn när jag stekte.

8 ägg
1 liter mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
salt

Så det vanligaste receptet här hemma nu när vi är två igen är halva mängden.

4 ägg
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
0,5 dl fint rågmjöl eller bovetemjöl
salt

Servera med sylt och grädde/glass/eller citronjuice och lite strösocker