Farmor Tinas paj

 

Receptet kommer från min farmor som gjorde denna mäktiga paj ibland. Jag kommer ihåg den med rabarber-, jordgubbs- eller äppelfyllning.

500 g smör
500 g vetemjöl
2 msk vatten
1 näve socker
1 st äggula
1-2 liter  frukt, välj t.ex. rabarber skurna i bitar, jordgubbar eller skivade äpplen
1-3 msk potatismjöl, beroende på hur blöt frukten är
strösocker efter behag

 

Gör pajdegen och låt den vila ett tag i kylen.
tag undan en del till lock. klä en form, 2-3 liters rund,  med deg
fyll på med frukten, strö ev. socker över och potatismjöl
kavla ut deg till lock och lägg över, skär rent kanterna
nagga med en gaffel så att det blir lufthål

Grädda 30 minuter i ca 225 oC

Servera med vaniljsås, glass eller vanlig vispad grädde.

 

Uppåt Nästa