Kokt lax

 

 

Kokt varm eller kall lax

Lax I

Lax II

vatten (ca 4 liter)

2 tsk salt per liter vatten

2 dillkvistar

2 skivor lök

5-8 vitpepparkorn

vatten (ca 4 liter)

1 msk salt per liter vatten

2 dillkvistar

2 skivor lök

5-8 vitpepparkorn

citron

Halvtina laxen om den är fryst.
Koka kryddorna i vattnet.
Häll det kokande vattnet över laxen i en fiskgryta.
Sjud i 5-10 minuter.
Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i 25 minuter.

Om den ska serveras kall så kyl den i detta skede.

Drag skinnet av laxen

Halvtina laxen om den är fryst.
Koka kryddorna i vattnet.
Låt spadet kallna
Lägg i laxen
Sjud upp igen
Låt kallna i lagen

Drag skinnet av laxen

Servera med kokt potatis och en god sås

Denna t.ex.

6 dl vispgrädde, vispas

massor med hackad dill

1 st citron, pressas

salt och peppar

40 gr pepparrot

½ burk majonnäs

Bostongurka

 Blanda och smaka av. Låt mogna några timmar.

 

Föregående Uppåt