Spätta

 

 

Spätta i vitvinssås

4 portioner

500 g        spättafilé

1 st           schalottenlök

salt

1 1/2 dl     fiskbuljong

1 1/2 dl     vitt vin

3 dl            grädde  (godare med Crème Fraiche)

1 msk          smör eller margarin

1 msk          vetemjöl

2-3 tsk      pressad citron

1 knivsudd cayennepeppar

 

garnering:
röd stenbitsrom
dillkvistar

Finhacka löken

Salta lött på fisken. Rulla ihop filéerna och lägg med skarven ner i en kastrull (eller traktörpanna). Lägg i lök buljong och vin.

Låt sjuda under lock i ca 6 minuter.

Tag upp fisken och håll varm.

Sila såsen och koka ihop med grädden till hälften återstår.

(Blanda smöret och mjölet till en jämn pasta. Red av med smör-mjöl-blandningen under omrörning. Låt koka i någon minut.) Behövs inte om man tar Crème Fraiche.

Smaka av med pressad citron och cayennepeppar.

Lägg upp filéerna på ett serveringsfat och häll över såsen. Garnera med rom och dill.

Servera med potatis, gärna pressad, och något gott grönt

 

Uppåt Nästa